Články

Důležité upozornění, čtěte....

21.01.2015

Důležité upozornění pro začínající pěstitele

Již v minulém roce jsem upozorňoval na pár základních zásad pro začínající pěstitele. Nedalo mi to a tyto zásady znovu vyvěšuji na stránky.
Rád bych upozornil všechny budoucí pěstitele, kteří zvažují založení plantáží, aby při výběru sadebního materiálu nekoukali jen na nejnižší cenu řízků u jednotlivých dodavatelů, ale především na kvalitu sadby a reference pěstitele. Doporučuji těm z vás, kteří o pěstování mají opravdový zájem, aby nejprve objeli a navštívili pár pěstitelů a porovnali kvalitu matečnic a třeba i přístup k zákazníkovi. Mezi pěstiteli se objevili totiž i tací, kteří nabízí sadbu za méně než 1,00 Kč/ ks, výrobní náklady jsou přitom mnohem vyšší. Názor o kvalitě sadby a samotném pěstiteli, si udělejte každý sám. Držte se hesla „nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci“. Hodně lidí může takto díky nekvalitní a laciné sadbě po roce pěstování a nezdaru tuto dřevinu odsoudit se slovy, že to byla zas jen fáma a že to neroste. Znáte to, špatné zprávy se šíří daleko rychleji a proto bych byl rád, aby se toto dělo v co nejmenší míře.

Rád bych také za všechny seriozní pěstitele upozornil na to , že založit plantáž není jen o tom že se „píchne klacek do země“ a vyrostou mi peníze, je to souhrn počátečních faktorů, které zásadně ovlivní váš budoucí výsledek hned v počátku. S kvalitou sadby jde ruku v ruce hlavně příprava půdy před výsadbou a následná jedno až dvouletá péče po výsadbě. Neméně důležité je také uskladnění řízků, doprava řízků a samotná příprava řízků před vlastní sadbou. Při dodání sadby formou zásilky je nutné dbát základních pravidel, které každý schopný pěstitel zná. Řízky nesmí být přepravovány v neprodyšných obalech typu igelitových pytlů a podobně. Ideální jsou jutové pytle, papírové, nebo dřevěné krabice, vycpané papírem, či hoblinami. V opačném případě může dojít k zapaření a zplesnivění řízků. Další neméně důležitou věcí je, aby pěstitel byl registrovaný a jeho plantáže matečnic byly pod stálou rostlinolékařskou kontrolou. Je to určitá záruka kvality sadby.

Mnozí z vás měli dotaz, zda lze odebírat řízky i z bočních větví ze starších stromů. Řízky z těchto stromů sice zakoření a rostou, ale jejich růst není vertikální – vzpřímený, ale tzv. keřovitý. Proto jsou pro tento účel zakládány matečnice, které jsou každým rokem seřezávány, aby byl zajištěný vzpřímený a rovný růst budoucích stromů.

Shrnutí a několik rad na závěr:

Při nákupu řízků dbejte na velikost a kvalitu řízků –Nejčastěji se sázejí osní řízky nařezané z jednoletých přírůstků v matečnicích r.r.d. Optimální délka řízku je 20–30cm a průměr od 0,5 do 2,5 cm. (Jan Weger,Kamila Havlíčková, 2002 – www.vukoz.cz)
Určitým vodítkem také může být Sbírka zákonů č.29 / 2004, vyhláška ze dne 20. ledna 2004, kterou se provádí zákon č. 149/2003sb.,o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin. příloha č.6 k této vyhlášce říká: minimální délka řízku 20 cm, minimální tloušťka řízku 8mm, řízek musí mít minimálně dva zdravé pupeny, nesmí vykazovat příznaky vyschnutí, přehřátí, hniloby, nebo vadnutí, nekrozy, nebo jiná poškození.
Tato vyhláška je normou při obchodování s reprodukčním materiálem pro LESY ČESKÉ REPUBLIKY. Pro naše účely pěstování na zemědělské půdě se ustálila minimální délka řízku 18–22 cm a minimální tloušťka řízku 5 mm, dle VÚKOZ Průhonice.

Dejte si pozor na překupníky a dovozce sadby z jiných zemí. Důkladně si připravte půdu. Nepodceňte přípravu řízků před výsadbou – namočte řízky na 24 hod do vody, nebo je alespoň 2 dny před výsadbou kropte vodou a nechte přikryté, třeba starým kobercem. Držte řízky v co nejnižší teplotě, třeba ve sklepě, lochu, či stodole. Při ruční výsadbě dbejte, ať se vám neulomí horní pupen. Dejte stromkům první rok péči – mulčujte, plečkujte, vhodné je i prvním či druhým rokem přihnojit, aby stromky rychleji odrostly plevelům. Ač se vám to může zdát vše moc složité, tak věřte že není.

Zbývá mi jen popřát hodně úspěchů při pěstování japonských topolů

Facebook

Copyright © 2024 TopolyJc.cz
Partneři