Články

„Laurent Barrieux: Jádro je fajn, ale potřebujete i jiné zdroje.

12.01.2014

Tento článek jsem již na svých stránkách jednou zveřejnil, ale zdá se mi stále aktuelní, tak jsem ho zařadil znovu.

Na ekonomickém serveru E15.cz se dne 8.11.2011 byl publikován další z mnoha článků pojednávajících o nutnosti pěstovat biomasu. Článek, nazvaný – „Laurent Barrieux: Jádro je fajn, ale potřebujete i jiné zdroje. Hlavně biomasu“, hovoří za vše. Tento článek přináší rozhovor s Laurentem Barrieux – generálním ředitelem společnosti Dalkia, která je jednou ze dvou největších firem v českém teplárenství. Rozhodně článek, který by jste neměli opomenout si přečíst!

Citace části článku: Jaderné elektrárny se mohou v Česku podílet na výrobě elektřiny padesáti procenty. To je realistické, říká Laurent Barrieux, generální ředitel společnosti Dalkia, která je jednou ze dvou největších firem v českém teplárenství.

Zbylých padesát procent se však bude v každém případě vyrábět z jiných zdrojů. Může to být černé uhlí, hnědé uhlí nebo obnovitelné zdroje. V Česku nelze příliš spoléhat na vodní elektrárny, není tu tolik vysokých hor. Částečně mohou pomoci větrné elektrárny a solární panely. Ale především biomasa, zdůrazňuje Barrieux.

E15: Český systém centrálního zásobování teplem není v západní Evropě obvyklý, s výjimkou severských zemí. Věříte, že přežije? Má pro vaši firmu vůbec smysl tento sektor v Česku rozvíjet?

Samozřejmě, že to dává smysl. Nemyslím, že by tady systém centrálního zásobování zkolaboval. Je pravda, že se potýkáme s některými problémy, ať už jde o zvyšování daně z přidané hodnoty na teplo, nebo o zdanění emisních povolenek. Ale teplárenství má v zemích střední a východní Evropy dlouhou historickou tradici. Výhodou je, že vyrábíme současně teplo a elektřinu. A můžeme využívat různé zdroje – uhlí, biomasu nebo i plyn. Také je možné relativně jednoduše přecházet od jednoho zdroje ke druhému. To je z technologického hlediska unikátní.

E15: Potíž je v tom, že v Česku není dostatek biomasy.

To není pravda. Česká republika patří k těm evropským zemím, které mají nejkrásnější, nejlépe udržované lesy a také nejrozvinutější lesní hospodářství. Na druhé straně zde není dostatek půdy, na které by se dala biomasa účelově pěstovat. Podle Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje je možné pro výrobu energetických plodin vyčlenit zhruba 500 tisíc hektarů. Problém je, že výrobci nejsou stimulováni. Za uvedení půdy do klidu dostanou zemědělci evropské dotace, za pěstování energetických plodin jen cenu komodity. Poměrně rozsáhlé plochy jsou ale k dispozici v Polsku nebo na Ukrajině. Pokud jde o lesní biomasu, tedy dřevní štěpku a pelety, není jí v Česku nijak závratné množství, ale dost na to, abychom mohli spoluspalovat s uhlím až deset nebo dvacet procent biomasy. To není špatné. A pokud se chceme s biomasou dostat ke třiceti procentům, potřebujeme spalovat energetické rostliny. Dalkia může využívat půdu k jejich pěstování v zahraničí a dovážet je do Česka.

E15: Může to z ekonomického hlediska fungovat?

Ekonomicky to dává smysl. Rozhodně. Pokud se chceme dostat na dvacet třicet procent, museli bychom investovat více, to je jasné. Teď ale v České republice neexistují žádné dlouhodobé pobídky, abychom biomasu využívali, což je ve srovnání s jinými evropskými zeměmi velmi zvláštní. Nemáme dlouhodobý výhled, nevíme, jaké budou ceny elektřiny za deset nebo patnáct let. Energetický byznys je velmi náročný na vstupní kapitálové investice. A abychom investovali, potřebujeme vědět, jaké budou v budoucnu zelené bonusy, které by garantovaly určitou výkupní cenu elektřiny.

E15: Český stát sotva podpoří využívání biomasy z dovozu.

Nemyslím si to, protože stát potřebuje snížit emise a celkovou uhlíkovou stopu. A když budeme spalovat biomasu, nejenom výrazně zredukujeme emise, ale také zabráníme vysokému nárůstu cen tepla. Bez biomasy – a to i té dovážené – totiž budou náklady na snižování emisí podstatně vyšší a pochopitelně se promítnou do cen.

Celý článek najdete na www.e15.cz .

Facebook

Copyright © 2024 TopolyJc.cz
Partneři