Články

Vlastnosti našeho sadebního materiálu.

06.04.2013

Ač jsem tento článek původně nechtěl psát, tak jsem se po včerejší debatě se zákazníkem rozhodl jej napsat. Nechci se tzv. chlubit a nerad to dělám,ale upozornit na některé klady a úspěchy je myslím si potřeba.

V letošním roce jsme sklidily velmi slušnou sadbu z naší uznané licenční matečnice japonského topolu. Jednoleté pruty dosahují délky až 457 cm, viz fotogalerie – sklizeň 2013. Výhodou naší matečnice je, že je založena v nadmořské výšce 420 m.n.m. a sazenice jsou pěstovány v nadmořské výšce 480 m.n.m. Znamená to tedy, že naše řízky i sazenice lze použít až do 600 m.n.m. Řízky řežeme ze silných výhradně osních prutů, sadba je tedy silná, kvalitní, vykazující rovný vzrůst.

Bohužel se v letošním roce vyrojilo mnoho nových „pěstitelů“, kteří podávají o topolu a jeho pěstování milné informace, prodávají nestandardní slabou sadbu z bočních větevních prutů za mnohdy nízké ceny (0,77 Kč) a nezkušený zákazník se nachytá. Včera jsem tento problém řešil s jedním zákazníkem, který když viděl naší matečnici, tak se chytal za hlavu a tvrdil že nakoupil sadbu stejné síly, kterou mi máme na kopicích jako odpad, určený k likvidaci.

V letošním roce nabízíme 4 velikosti prutů v balíkách 150/200 cm – určené prvotně pro školkování, 200/250 , 250/300 a 350/400. Po domluvě je možné nařezat ze silných prutů ( až 3,5 cm tloušťka) tzv. zkrácené pruty nebo „hole“ v libovolných délkách.

Pokud budete mít zájem, přijeďte se podívat, za podívání nic nedáte.

Facebook

Copyright © 2024 TopolyJc.cz
Partneři